Langos med svampstuvning lingon och sikrom

8 oktober 2019 17:52

Här bjuder vi dig på ett lyxigt höstrecept!

Det här behöver du till stuvningen:

  • 1 l svamp (gärna kantareller) 1 msk Cognac
  • 1 schalottenlök 3 dl vispgrädde
  • 2 st vitlöksklyftor 1 tsk timjan
  • 1 msk hackad gräslök 2 msk smör
  • salt rårörda lingon
  • peppar sikrom

Det här behöver du till langos:

  • 25 g jäst 3 dl vatten
  • 1 tsk salt 1 stor kokt potatis
  • 7 dl vetemjöl 5 dl matolja till fritering

Så här gör du:

Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills jästen löser sig.

Riv potatisen och blanda ner med salt och vetemjöl (spara lite till utbakning). Arbeta till en något lös deg. Låt jäsa under
bakduk ungefär 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in mer mjöl om det behövs. Dela upp degen i 16 delar. Forma varje del till en oval form. Låt jäsa ytterligare 10 minuter.

Värm matolja i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Använd termometer. Fritera bröden ett par minuter på varje sida när oljan är 180 grader.

Låt bröden rinna av på hushållspapper.

Stek svampen i smör tillsammans med lök och timjan. Slå över grädde, koka ner till tjock konsistens tillsätt sedan cognac & gräslök. Avsluta med salt och peppar

Servera langos med svampstuvning, rårörda lingon och toppa sedan med sikrom

NJUT!