Hållbarhet

Miljö och kvalitet

För oss på Skåvsjöholm är det viktigt att ta ansvar för framtiden och att bidra till en bättre värld och ett hållbart samhälle på alla de sätt vi kan.

Vi jobbar sedan många år med att minska vårt avtryck på miljön genom att bland annat vara ISO-certifierade och Svanenmärkta. Vi tycker också att det är viktigt att vara socialt engagerade och att göra gott för våra medmänniskor. Sedan 2016 är vi stödföretag åt Naturskyddsföreningen dit vi skänker 10 kronor per gästnatt till deras arbete för att rädda Östersjön, vilket innebär 100 000 kronor per år.

Så nu gör du ett extra bra val om du väljer att konferera hos oss!

Exempel på vårt arbete

 • Vi prioriterar råvaror och andra inköp efter miljömärkning
 • Vi kolsyrar vårt eget vatten
 • Erbjuder charger för elbilar
 • 93 % av all värme och kyla till huvudbyggnaden produceras via sjökollektorer och i Villa Skåvsjöholm står bergvärme för 100 %.
 • Bussbolaget vi samarbetar med använder sig enbart av fossilfria bränslen HVO.
 • 2017 totalrenoverade vi vårt kök som medförde en minskad energiförbrukning med drygt 95 %, vilket vi nominerades till Årets miljöinitiativ för!
 • Alla våra hotellrum är behovs- och närvarostyrda.
 • Vi prioriterar alltid MSC- märkt och godkända fisk och skaldjur.
 • 50 % av vår fantastiska frukostbuffé är ekologisk.
 • 2019 sorterade vi ut 4700 kg matavfall som blev biobränsle och biogas.
 • Krav på ständiga miljöförbättringar på varje avdelning som uppföljs årligen.
 • Enbart en kemikalie används av vår städpersonal, naturligtvis är den Svanenmärkt.
 • Vi strävar för att hålla en lägre köttkonsumtion och erbjuder alltid frestande vegetariska alternativ.

ISO certifieringar

Kvalitet i alla led är viktigt för oss och vi kvalitetscertifierades enligt ISO 9001 redan 2001. Vi är också miljöcertifierade enligt ISO 14001. Hos oss är de inte bara dokument, utan miljö och kvalitetsarbetet är väl inarbetat och genomsyrar hela vår verksamhet. Allt för att du lugnt och tryggt ska kunna luta dig tillbaka och bara uppleva ditt möte på Skåvsjöholm! Vi bedriver sedan länge ett aktivt miljöarbete med strävan att minska miljöpåverkan från vår verksamhet och är oerhört stolta över att också vara ett av de första Svanenmärkta hotell- och konferensanläggningarna i Sverige. Fråga oss gärna så berättar vi mer!

Sedan 2016 bidrar vi dessutom med 100 000 kronor årligen till Naturskyddsföreningen och deras viktiga arbete att rädda Östersjön.

Svanenmärkt

Att välja ett Svanenmärkt hotell innebär att du väljer ett ställe som tar ansvar och som har klarat Svanens hårda miljökrav. Kraven blir hårdare och hårdare vid varje revidering och det pågår ett ständigt arbete med att utveckla vårt miljöarbete för att bli ännu lite bättre hela tiden. Vi är Svanenmärkta sedan 2001 är stolta över att vi var en av de första hotell- och konferensanläggningarna i Sverige med detta. Senast har kraven bla skärpts gällande energiförbrukning och kemikalier i mat och dryck. Du kan läsa mer om svanen här nedan och hur du själv kan bidra till ett mer hållbart liv.

Här kan du läsa mer om Svanen!

Socialt engagemang

Att också göra något gott för våra medmänniskor är viktigt för oss på Skåvsjöholm.

Vi stöder Situation Sthlm och deras viktiga arbete sedan många år, men kände att vi att vill öka engagemanget i sociala sammanhang ytterligare.

Så, mot den bakgrunden föddes för vårt eget välgörenhetsprojekt Skåvangåvan! Detta innebär att en i personalen själv får välja ett välgörande ändamål som ligger just hen varmt om hjärtat, Skåvsjöholm donerar sedan 1500 kronor till utvalt ändamål. Nu senast valde Karin, som ni träffar i reception/bokning och försäljning/marknad, att skänka sin Skåvangåva till Vid din sida och deras arbete för att hjälpa äldre som har det svårt i Sverige – ett mycket bra val tycker vi! 

Tidigare har följande blivit utvalda: Nattvandrarna Åkersberga, Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskningen, Suicide Zero, Hundar utan hem, Missing People, Norrtälje katthem, Kvinno- & tjejjouren i Vallentuna, Giving People, Solgläntans katthem i Vallentuna, SPEC Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, The Ocean Cleanup, Hjärnfondens Alzeimerforskning, Djurens rätt, Narkolepsiföreningen, Vid din Sida, Läkare utan gränser, Melanomföreningen, Rädda barnens arbete i Ukraina, Diabetesfonden, Fibromyalgiförbundet, Barncancerfonden, Oxfam, Läkare utan gränser, Celiakiförbundet och Alzeimerfonden, Ungdomsjouren Bellis och Stockholms Stadsmission, Barncancerfonden, Bröstcancerförbundet och Naturskyddsföreningen .

Skåvangåvan

Engagemang från personalen

Naturskyddsföreningen

Östersjön är Skåvsjöholms närmaste granne, men mår dessvärre inte så bra. Vårt vackra läge i Stockholms innerskärgård i en vik av Östersjön, påminner oss hela tiden om hur värdefullt havet är. Närvaron och utsikten mot vattnet gör sig ständigt påmind; från restaurangen, hotellrummen och möteslokalerna. Vi vill vara delaktiga till att havet ska må bättre och är mycket stolta och glada över att kunna ha möjlighet att bidra till att rädda den.
Sedan 2016 skänker vi, som stödföretag till Naturskyddsföreningen, årligen 100 000 kronor till deras arbete med att rädda vattnet i våra havsvikar. Och visst är det fantastiskt med våra hav? Du skulle faktiskt kunna ta dig från vår strand och segla hela jorden runt.

Besök gärna vår Östersjöutställning nästa gång du är på konferens eller möte hos oss!

Fina arbetsförhållanden och arbetsmiljö

Årligen utbildas personalen i HLR och L-ABC, en trygghet för både gäster och anställda. Det finnas även hjärtstartare på plats. Krishantering utbildar vi oss i vart annat år. Det görs kontinuerliga riskbedömningar i verksamheten och extern tjänst med besök från vår företagshälsovård en gång om året. Vi håller bra marginal till lagar och avtals minimiregler precis som att god distans hålls till vad som rent allmänt brukar krävas av liknande verksamheter. Självklart är vi medlemmar i arbetsgivarorganisationen Visita och har därmed kollektivavtal med Hotell & restauranganställdas fackförbund och Unionen.

För att Skåvsjöholm ska utvecklas framåt och att alla ska känna sig delaktiga, arbetar vi ständigt med förbättringsprocesser där all personal bidrar med sina idéer, stora som små.

Erbjudanden och tips direkt till din inkorg?

Ange din e-postadress för att få nyhetsbrev från oss framöver.