topp bild

Hållbarhet miljö och kvalitet

Hållbarhet

För oss på Skåvsjöholm är det viktigt att ta ansvar för framtiden och att bidra till en bättre värld och ett hållbart samhälle på alla de sätt vi kan.

Vi jobbar sedan många år med att minska vårt avtryck på miljön genom att bland annat vara ISO-certifierade och Svanenmärkta. Vi tycker också att det är viktigt att vara socialt engagerade och att göra gott för våra medmänniskor. Sedan 2016 är vi stödföretag åt Naturskyddsföreningen dit vi skänker 10 kronor per gästnatt till deras arbete för att rädda Östersjön, vilket innebär 100 000 kronor per år.

Så nu gör du ett extra bra val om du väljer att konferera hos oss!

Exempel på vårt hållbarhets och miljöarbete

Vi jobbar aktivt med att hela tiden förbättra vårt hållbarhetsarbete och ställer höga krav även på samarbetspartners och leverantörer. Att minska matsvinn och att använda energin på rätt sätt är också viktiga faktorer i vårt miljöengagemang och vi vet att det även är betydelsefullt för dig som åker på konferens.

Exempel på vårt arbete:

 • Vi prioriterar råvaror och andra inköp efter miljömärkning
 • Vi kolsyrar vårt eget vatten
 • Erbjuder charger för elbilar
 • 93 % av all värme och kyla till huvudbyggnaden produceras via sjökollektorer och i Villa Skåvsjöholm står bergvärme för 100 %.
 • Transporter inom området sköts av elbil.
 • Bussbolaget vi samarbetar med använder sig enbart av fossilfria bränslen HVO.
 • 2017 totalrenoverade vi vårt kök som medförde en minskad energiförbrukning med
  drygt 95 %, vilket vi nominerades till Årets miljöinitiativ för!
 • Alla våra hotellrum är behovs- och närvarostyrda.
 • Enbart MSC- märkt och godkänd fisk och skaldjur serveras i vår restaurang
 • 50 % av vår fantastiska frukostbuffé är ekologisk.
 • 2019 sorterade vi ut 4700 kg matavfall som blev biobränsle och biogas.
 • Krav på ständiga miljöförbättringar på varje avdelning som uppföljs årligen.
 • Enbart en kemikalie används av vår städpersonal, naturligtvis är den Svanenmärkt.
 • Vi strävar för att hålla en lägre köttkonsumtion och erbjuder alltid frestande vegetariska alternativ.

Vi gör egentligen mycket mer och berättar gärna om det om du frågar oss!

ISO 14001 och ISO 9001

Kvalitet i alla led är viktigt för oss och vi kvalitetscertifierades enligt ISO 9001 redan 2001. Vi är också miljöcertifierade enligt ISO 14001.  Hos oss är de inte bara dokument, utan miljö och kvalitetsarbetet är väl inarbetat och genomsyrar hela vår verksamhet.
Vi bedriver sedan länge ett aktivt miljöarbete med strävan att minska miljöpåverkan från vår verksamhet och är oerhört stolta över att också vara ett av de första Svanenmärkta hotell- och konferensanläggningarna i Sverige. Allt för att du lugnt och tryggt ska kunna luta dig tillbaka och bara uppleva ditt möte på Skåvsjöholm, fråga oss gärna så berättar vi mer!

Sedan 2016 bidrar vi dessutom med 100 000 kronor årligen till Naturskyddsföreningen och deras viktiga arbete att rädda Östersjön.

Socialt engagemang 

Östersjön är Skåvsjöholms närmaste granne, men mår dessvärre inte så bra.  Vårt vackra läge i Stockholms innerskärgård i en vik av Östersjön, påminner oss hela tiden om hur värdefullt havet är. Närvaron och utsikten mot vattnet gör sig ständigt påmind; från restaurangen, hotellrummen och möteslokalerna. Vi vill vara delaktiga till att havet ska må bättre och är mycket stolta och glada över att kunna ha möjlighet att bidra till att rädda den.
Sedan 2016 skänker vi, som stödföretag till Naturskyddsföreningen, årligen 100 000 kronor till deras arbete med att rädda vattnet i våra havsvikar.
Och visst är det fantastiskt med våra hav? Du skulle faktiskt kunna ta dig från vår strand och segla hela jorden runt.

Besök gärna vår Östersjöutställning nästa gång du är på konferens eller möte hos oss!

 

Att även göra något gott för våra medmänniskor är viktigt för oss på Skåvsjöholm.

Vi stöder Situation Stockholms viktiga arbete sedan många år, men kände att vi att vill öka engagemanget i sociala sammanhang ytterligare. Så, mot den bakgrunden föddes för vårt välgörenhetsprojekt Skåvangåvan! Skåvangåvan innebär att en i personalen själv får välja ett välgörande ändamål som ligger just hen varmt om hjärtat, Skåvsjöholm donerar sedan 1500 kronor till utvalt ändamål. Nu senast valde vår nyaste stjärna i restaurangen Anna Jakobsson att skänka sin Skåvangåva till Ride against cancer.

Tidigare har följande blivit utvalda: Nattvandrarna Åkersberga, Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskningen, Suicide Zero, Hundar utan hem, Missing People, Norrtälje katthem, Kvinno- & tjejjouren i Vallentuna, Giving People, Solgläntans katthem i Vallentuna, SPEC Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, The Ocean Cleanup, Hjärnfondens Alzeimerforskning, Djurens rätt, Narkolepsiföreningen och Vid din Sida, Läkare utan gränser och Melanomföreningen.

Hållbarhet hav

Fina arbetsförhållanden och arbetsmiljö

Årligen utbildas personalen i HLR och L-ABC, en trygghet för både gäster och anställda. Det finnas även hjärtstartare på plats. Krishantering utbildar vi oss i vart annat år. Det görs kontinuerliga riskbedömningar i verksamheten och extern tjänst med besök från vår företagshälsovård en gång om året. Vi håller bra marginal till lagar och avtals minimiregler precis som att god distans hålls till vad som rent allmänt brukar krävas av liknande verksamheter. Självklart är vi medlemmar i arbetsgivarorganisationen Visita och har därmed kollektivavtal med Hotell & restauranganställdas fackförbund och Unionen.

För att Skåvsjöholm ska utvecklas framåt och att alla ska känna sig delaktiga, arbetar vi ständigt med förbättringsprocesser där all personal bidrar med sina idéer, stora som små.